Genealogia de les Coves de Vinromà

El cognom Sales del Mas d’en Rieres

(desembre - 2024)


La referència més antiga que tenim del cognom Sales al Mas d’en Rieres és de l’any 1696. Dit any el clero de Sant Mateu va atorgar escriptura d’establiment emfitèutic a favor de dos matrimonis, Pedro Cerdá i Úrsula Montull, i José Sales i Gerónima Montull. Esta referència apareix citada en un document de 1820 del notari Juan Bautista Peñarroya (AHPC) on hi ha un expedient per la renovació de les fites d’un assegador (ja vaig anomenar este document a l'article del Mas d'Amela, al número 201 de Tossal Gros). Hi ha un conflicte entre els propietaris del Mas d’Amela i els del Mas d’en Rieres i Molinet, i aporta dades molt interessants per a la història d’estos masos.

Notari Juan Bta Peñarroya, any 1820, full 103.

Podem llegir al document: "[...] por parte de Blas Cifre y Jose Sales, se exibio la Escritura de establecimiento de la Masia den Rieres, Molinos y Casas, hecho por el Reverendo Clero de la Villa de San Mateo, a favor de Pedro Cerdá y Ursula Montull, Jose Sales y Geronima Montull, en ocho de noviembre de mil seiscientos noventa y seis, ante el Escribano Tomas Carlos Escoriola, de la qual resulta: que la citada Masia den Rieres (en la qual estaban inclusos dos Molinos), tenia entre otros lindes el Rio o Barranco que va drecho a la Fuente de la Figera; que de alli tiraba al Camino de Ganados de la Masia de la viuda e hijos de Miguel Cifre, que entonces era de Dn Tomas Cifre, y tomaba todas las aguasvertientes, deves lo Moli de Na Morages, y de la Calderona en ves lo Mas de la Punta [...]".

El matrimoni de Josep i Gerònima ja tenien almenys un fill i una filla, quan en 1696 els van establir el Mas d’en Rieres. En la parròquia de la Salzadella està el naixement en 1689 de Francés Pere Juseph Sales, fill de Juseph Sales i Gerònima Montull. I en 1685 el de Francisca Teresa Úrsola Sales Montull filla de Josep Sales den Josep i de Gerònima Montull.

Per altra part, en una escriptura de capbreus de setembre de 1744 del notari Timoteo Torres (AHPC) podem llegir: "[...] Asimismo comparecieron Bautista Sales y Jacinto Sales Masoveros de la Masia del Mas de Enrieres sita en los terminos de esta Villa, y como poseedores que son de dos Molinos Arineros sitos en el territorio y cercanias de dha Masia el uno corriente con una Muela y sus Aderentes necesarios, y el otro ya derruido [...]".

Unes altres referències molt interessants sobre el mas i molins les trobem en uns documents particulars que m’ha deixat consultar Toni Miralles, cosa que li agraïsc, en els que podem llegir entre altres coses els següents paràgrafs:

"[...] Los licenciados Vicente Agramunt y Dn. Manuel Murat Pbros. Sindicos, y Procuradores del Rdo. Clero de esta Villa de Sn. Matheo [...] dicen: Que en 6 dias del Mes de Julio de 1665 Cosme Domenech Mercader, y Vecino de esta misma Villa, Dueño que era de una Masia llamada den Rieres termino de las Cuevas, y en ella de dos Molinos harineros sitos dentro los terminos y distrito de la misma Masia, uno corriente, y moliente, y otro dirruido, obtuvo licencia, y facultad del Sr. Andres Fuster Mercader de la Villa de Albocacer, Teniente del Comendador mayor de Montesa, y tenencia de las Cuevas, para mudar y nuevamente construir en otro asiento, y dentro los lindes de la Masia el dcho. Molino dirruido para poder moler en el, como en efecto empezó a mudarle dcho Cosme Domenech, como es de ver en la obra principiada en dcha Masia. Y como dcho Cosme Domenech depues vendiesse a este Clero la dcha Masia, y Molinos con todos sus Derechos, y acciones [...] piden y suplican [...] tenga por bien de confirmar dcha licencia [...]".

"[...] Dn. Francisco Antonio Solera Juez Privativo [...] Por la presente, Apruevo Ratifico, y Confirmo las licencias [...] segun consta por la escritura que de ello autorizo Gaspar Garcia escrivano a los seys dias del mes de Julio de el año pasado Mil seyscientos sesenta y cinco; Y Decreto de Dn. Juan Machin de Murgia Ygualmente Theniente de Comendador de esta Encomienda en el año Mil Setecientos Cinquenta acontinuacion de la Suplica que le hizo el Rvdo. Clero de la Villa de San Mateo; Portanto en caso necesario concedo aora de nuevo a Jacinto Sales vecino de esta Villa de las Cuevas el permiso y licencia para mudar el sitado Molino en el resinto de dicha Masia y tierras [...] firmo en esta Villa de las Cuevas de Vinrroman a los quinze dias del mes de Deciembre Mil Setecientos ochenta y dos [...]".

"[...] el qual Molino está situado en el termino de esta Villa de las Cuevas, y heredad del nominado Jacinto Sales, partida del Regadiu [...]".

Pel que fa a estos molins, el que funcionava era el Molí d’en Rieres (el Molinet actual), el derruït no sé exactament on es trobaria, potser fore per la zona anomenada el Cubàs situada entre la Venta i la Foia, però no ho sé, i el nou emplaçament indica que era a la partida del Regadiu, cosa que fa pensar que podria ser prop del Mas de Ditot.

Un altre document curiós que aporta moltes dades sobre els Sales del Mas d’en Rieres es troba a Tortosa (AHDT), i es tracta d’una causa matrimonial de l’any 1735, que s’està seguint a la cúria eclesiàstica d’esta ciutat. Victoriana Vilaplana, fadrina de la Salzadella, acusa a Jacinto Sales, fadrí del Mas d’en Rieres, de no voler complir la paraula donada de casar-se amb ella. A continuació copio alguns dels paràgrafs que m’han semblat més interessants.

Causa matrimonial, any 1735.

"[...] la palabra la dio Jacintho Sales de casarse con Victoriana Vilaplana por medio de los ajustadores y interminieron en ello que fueron Jayme Pavia y Sebastian Ciurana de esta villa, y que lo sabe este testigo por haverselo dicho estos, como tambien que se lo dixeron al testigo Pedro Sales y Ursola Alcaser consortes Padres del nombrado Jacintho Sales [...]".

"[...] con el ofrecimiento que hiso Ursola Alcazer madre de Jasintho, que como el testigo lo ajustase le regalaria muy bien, porque estavan con gran miedo por haverles avisado Jayme Grau de Benasal que la quinta estava en Valencia y que si podian casar a sus hijos aquel dia mesmo que no aguardasen al otro dia [...]".

"[...] que es cierto y verdadero lo contenido en este capitulo, y lo sabe este testigo por haverle llamado las partes de Pedro Sales y de Calixtro Vilaplana padres al respecto de Jacintho y Victoriana, como a escrivano que es, en el dia nueve del mes de Abril del año passado mil setecientos treynta y tres, para authorisar y rezivir las Cartas de Bodas de los referidos Jacintho Sales mancebo y Victoriana Vilaplana donsella, como con todo efecto passó este testigo a la Masia de dcho Pedro Sales en donde habita su hijo Jacintho, para dcho fin, y que puesto alli querian las partes que dhas Cartas de Bodas, y en ellas se insertasen, juntamente con las de Bautista Sales y Vicenta Vilaplana, hermanos respective de Jasinto y Victoriana, e hijos de los nombrados Pedro Sales y Calixtro Vilaplana, y que este testigo les dixo no lo mirava conveniente se authorisasen por entonses las Cartas de Bodas de Jasinto, por rason que dha Victoriana perderia el derecho de las Cinquenta libras de la Almoyna que le pertenecia en la Villa de Castellon de la Plana, por cuyo motivo a la sason no se efectuo recibir dhas Cartas [...]".

"[...] en los dias y ocacion se detuvo la referida Victoriana Vilaplana en la Massia de los Padres de dho Jacintho Sales busco muchas ocasiones de hablar a solas con aquella y quanso iva a buscar agua al poso a que dista cosa de medio quarto de dha massia la acompaño algunas veces tomandola de las manos para manifestar la mucha estimacion hasia de ella y es verdad [...] fue este algunas vezes a acompañar a solas a la dha Victoriana al huerto que tienen los Padres de aquel y la heredad dcha del Pontet que dista un quarto de hora poco mas o menos de dcha massia, y que en dhas ocaciones iva jugando con aquella la tomo de las manos y con los juegos la hizo cayer en tierra y le dixo palabras cariñosas y de expression de voluntad y es verdad [...]".

"[...] passó la referida Victoriana a la citada masia desde donde acompañada del mesmo Jacinto y de otros passó a vesitar el Santuario de la Virgen del Avella en cuya ocacion el citado Jacintho procurava ir siempre cerca del vagage en que iva la dha Victoriana solicitandole tocarle los pies con sus manos y ayudandola a desmontar y subir a cavallo y aun atreviendose a poner las manos baxo sus faldillas y es verdad [...] que en mesmo viage y ocacion referida haviendo llegado a la villa de Tirich y hospedadose los referidos Victoriana y Jacintho en casa de una tia de este se acostaron entrambos en una cama dentro de un quarto de dha casa y pasaron toda la noche jugateando entrambos con los pies y en las manos y es verdad [...]".

Al final Jacinto Sales queda lliure de casar-se, no entenc del tot si per sentència favorable o per renúncia de la denunciant, i es va casar posteriorment amb Martina Dualde de Catí.

Ortofoto de www.ign.es/iberpix/, vista parcial del Mas d'en Rieres actual. (clic per a ampliar)

Després de vists estos documents podem resumir el següent:
- 1665 el Mas d’en Rieres ere de Cosme Doménech mercader de Sant Mateu, posteriorment el va vendre al clero de Sant Mateu.
- 1696 el clero l’estableix a José Sales i Pedro Cerdá juntament amb les seues dones Gerónima i Ursula. Dels Cerdá no sabem res més.
- 1735 el domini útil del mas ere de Pedro Sales que estava casat en Úrsula Alcácer, suposem que ere el que va nàixer en 1689 fill de José, encara que de moment no hi ha una certesa completa.
- 1744 els germans Bautista i Jacinto Sales tenien el domini útil del mas i molins. Bautista havia casat en 1733 en Vicenta Vilaplana Martí de la Salzadella, i Jacinto ho va fer uns anys després en Martina Dualde Sanjuan de Catí. Posteriorment Bautista es queda amb la part del Mas d’en Rieres i Jacinto amb la part del Molinet.

Cal tindre en compte que per estes dates del segle XVIII, a la partida de Dalt sols hi havia 4 o 5 masos, que eren el Mas d’en Torres, Mas de la Punta, Mas dels Calduchs, Mas d’en Romeu (d’estos dos en parlarem en pròximes ocasions), i el Mas d’en Rieres. Dins de les terres del Mas d’en Rieres es van construir més tard altres masos, almenys serien els següents: Mas del Tonto, Mas d’en Groc, Mas de Nel, Mas del Fariner, Mas del Farol, Mas del Ratllat, el Molinet (primer sols era el molí), Calderona, Mas del Pla, Caseta de Blai, Caseta de Sella, la Foia, la Venta, i Mas de Malagana. Possiblement també el Puntalet o Moreral i el Mas de Ditot (estos dos ja estaen prop de les terres del Mas de la Punta.

Per a la segona part del segle XVIII, tot el XIX i principis del XX, una font d’informació que m’ha ajudat molt han estat les dispenses matrimonials conservades a Tortosa (AHDT). Quan en un matrimoni els contraents eren parents, havien de demanar permís al bisbat, i a l’expedient solien aportar un xicotet arbre familiar que anava dels pretendents al tronc comú. S’havien de demanar si eren família fins al quart grau (el primer grau eren els germans, el segon els cosins germans, el tercer els cosins prims, i el quart fills de cosins prims). Entre estes dispenses i alguns protocols notarials he pogut trobar molts descendents de Pedro Sales. Es poden vore en la relació següent:

El matrimoni de Pedro Sales Montull i Úrsula Alcácer Pi tenen el domini útil del Mas d’en Rieres en 1735, conec dos fills, no sé si en van tindre més.


1.- Bautista Sales Alcácer = Vicenta Villaplana Martí: es van casar a la Salzadella en 1733. Anys després, en 1770 va tornar a casar de viudo amb Nicolava Romeu de Xert, que ere la sogra dels seus fills (tinc el dubte de si van casar primer Bautista i Nicolava i per això després van casar els seus fills, o va ser al contrari).

1.1.- José Sales Villaplana = Josefa Beltrán Romeu: ella ere de Xert, filla de Francisco Beltrán i Nicolava Romeu. Sols sé d’un fill.

1.1.1.- Francisco Sales Beltrán = Magdalena Selma García: ella ere de la Belluga del terme d’Ares. Eren els pares de José (posteriorment es va fer el Mas del Tonto), Vicente (es va quedar al Mas d’en Rieres), Josefa (uns descendents seus es van fer el Mas d’en Groc), Manuela (va casar-se a Culla), Rosa i Vicenta (que van casar-se a les Coves).

1.2.- Antonio Sales Villaplana = Ana María Beltrán Romeu = Manuela Puig Martínez: Ana María ere de Xert, germana de Josefa. Va casar després amb Manuela de les Coves. Entre els dos matrimonis va tindre 8 o 9 fills.

1.2.1.- Agustín Sales Beltrán = Prudencia Ibáñez Puig: ella no sé d’on ere. Eren els pares de Bautista, Agustín, Luisa (es van quedar els tres al Mas d’en Rieres), Vicenta, Ana María (posteriorment es va fer el Mas de Malagana), Manuela (uns descendents seus es van fer la Venta de la Figuera).

1.2.2.- Manuel Sales Beltrán = Antonia Moliner Alcácer: ella ere de la Mosquera, es van fer el Mas de Nel. Eren els pares de Vicente (va mori prou jove i no sé si va tindre fills), i de Francisco (els seus descendents van viure després al Mas de Nel).

1.2.3.- Vicente Sales Beltrán = Francisca Beltrán Barreda: els pares de Francisca eren de Benassal i Culla, i estaen arrendats al Mas de la Punta en 1818. Vicente i Francisca, o els seus descendents, van fer el Mas del Fariner. Eren els pares de Vicente, Manuel, José, Tomasa, Vicenta, i potser també un altre anomenat Antonio que no he pogut confirmar del tot.

1.2.4.- Joaquín Sales Beltrán = Vicenta Beser Ros = María Rosa Puig Martí = Luisa Cubeles Puig: Joaquín va nàixer en 1796, i va casar-se almenys tres vegades. De la primera dona no sé si va tindre fills, de la segona va tindre a Miguel Sales Puig, i de la tercera a Luisa i Ana María Sales Cubeles. Els seus descendents tenien terres per la zona del Mas del Farol.

1.2.5.- Manuela Sales Beltrán = Gabriel Sales: ell ere de la Salzadella, no van tindre fills.

1.2.6.- Josefa Sales Beltrán = José Vidal: ell no sé d’on ere, van tindre almenys dos fills, Vicente i Bautista Vidal Sales.

1.2.7.- Francisco Sales Puig = Magdalena Cano Villalonga: es van casar en 1824. Francisco ja ere fill del segon matrimoni d’Antonio, i Magdalena ere de les Coves. Eren els pares de Bautista, Francisco, Gertrudis i Josefa.

1.2.8.- Tomás Sales Puig = Mariana Monferrer Segura: es van casar en 1824. Mariana ere de les Coves, i en les capitulacions matrimonials diu que viuran a la casa dels pares d’ella. Ignoro si van tindre fills o no.

1.2.9.- Bautista Sales ?: podria haver un altre germà anomenat Batiste però no ho puc confirmar.

1.3.- Vicenta Sales Villaplana = Andrés Vilanova Cardona: ell ere de la Salzadella, no sé si van tindre fills. Ella es va morir i Andrés va tornar a casar en Teresa Ferreres Ripoll l’any 1768.


2.- Jacinto Sales Alcácer = Martina Dualde Sanjuan: ella ere de Catí i es degueren casar entre 1735 i 1740. Tinc localitzats a dos fills i dos filles.

2.1.- Pedro Sales Dualde = Ángela Ferreres Puig: ella ere del Mas d’en Romeu.

2.1.1.- Vicenta Sales Ferreres = Blas Cifre Sorolla: ell ere de la Salzadella, es van casar en 1801. Tenen una filla, Ángela Cifre Sales, que va casar en Baltasar Serret (els seus descendents van fer la Caseta de Blai, Caseta de Cella i Mas del Pla).

2.1.2.- Tomasa Sales Ferreres: fa testament en 1822, diu que és fadrina i nomene hereva a la seua germana Vicenta.

2.2.- José Sales Dualde = María Rosa Roda Marqués: ella ere de Tírig, es van casar en 1779 a la Salzadella. Ell fa un testament l’any 1803 davant del notari Domingo García (AMSM): "[...] Josef Sales Maestro Arinero en el Molino nombrado den Rieres del termino de la Villa de las Cuevas de Vim Romà, y de la mesma vezino, y hallado en esta de San Mateo; Hijo legitimo y natural de los difuntos Jacinto Sales y Martina Dualdo [...] Declaro haver contraido unico Matrimonio infatiae ecletiae con la dicha Maria Rosa Roda mi consorte, del qual tengo en Hijos e Hijas legitimos y naturales a Juan Sales; Josefa Sales; consorte de Miguel Serret; Jacinto Sales; Raymunda Sales; Francisca Sales; Manuela Sales; y Josef Sales y Roda en menor edad constituidos [...]". Després aclareix que Juan és major de 14 anys però menor de 25, i que Jacinto, Ramona, Francisca, Manuela y Josef són també menors dels 12 y 14 anys. José deguere estar malalt quan va fer testament, però no va morir perquè apareix al document de 1820, del conflicte amb els propietaris del Mas d’Amela, que hem vist al principi de l’article.

2.2.1.- Juan Sales Roda: ere el major dels germans, no sé en qui va casar. Al padró de 1817 no apareix.

2.2.2.- Jacinto Sales Roda = Vicenta Monferrer Miralles: ella va tornar a casar en 1822 en Miguel Puig Boira. Jacinto i Vicenta eren pares de Juan, Vicenta, Mariana, Paula i Rosa. Alguns descendents van viure a la Calderona.

2.2.3.- José Sales Roda: no sé què va ser d’ell.

2.2.4.- Francisco Sales Roda = Tomasa Traver Girona: es van casar en 1824, ella ere del Mas de Traver de Vilanova. Francisco no apareix al testament de son de pare de 1803, potser per dos coses, o bé perquè el José que apareix era José Francisco, o bé perquè Francisco va nàixer després de 1803. De fills tinc localitzats a Juan Bautista, Francisco, María Rosa, Tomasa María, Josefa i José Sales Traver.

2.2.5.- Josefa Sales Roda = Miguel Serret: ell crec que ere del poble, no sé quants fills van tindre.

2.2.6.- Raimunda Sales Roda = : no sé res d’ella, podrie estar casada en Bautista Fabregat, però sols és una hipòteis. Bautista apareix al padró de 1817 al Molinet.

2.2.7.- Francisca Sales Roda = : no sé res d’ella, i podriem dir el mateix que he comentat a la seua germana Raimunda, podrie estar casada en Bautista Fabregat, però sols és una teoria. Fins i tot, Bautista Fabregat podrie ser el primer home de la següent germana Manuela Sales. En una relació de propietaris de 1895, Jaime Fabregat Sales apareix com a propietari de 1/30 part del molí del Molinet.

2.2.8.- Manuela Sales Roda = ? = Joaquín Utiel Castell: Manuela i Joaquín van casar-se en 1823 i en la seua dispensa diu que els dos eren viudos, diu també: "[...] esperan ser dispensados por S.S. mediante la causa de haverse conocido carnalmente los contrahentes, antes de pedir esta dispensa, vencidos de la fragilidad [...] que en el conocimiento carnal que tuvo con el contrahente Joaquin Utiel, no fué con el animo de conseguir mas facilmente la dispensa, sino que unicamente llevada de un exceso de amor [...]". Diu que ell ere viudo de Magdalena Villalonga, però no diu de qui ere viuda ella. Van tindre almenys a tres fills, Joaquín, Clemente i Lorenzo.

2.3.- Luisa Sales Dualde = Vicente Ros: ell no sé d’on ere. Sols tinc localitzada una filla.

2.3.1.- María Rosa Ros Sales = Joaquín Beser: ell no sé d’on ere. Eren pares de Vicenta Beser Ros que va casar amb Joaquín Sales Beltrán del Mas d’en Rieres.

2.4.- Antonia Sales Dualde = Tadeo Casanova Montull: ell ere de la Salzadella, es van casar en 1768.

2.4.1.- Vicenta Casanova Sales = Miguel Cifre Sales: ell ere de la Salzadella, es van casar en 1792. Agustín Cifre Casanova ere fill d’ells, no sé si en van tindre més.

2.4.2.- Rosa Casanova Sales = José Sales Pruñonosa = José Pruñonosa Cifre: va casar dos vegades i els dos homes eren de la Salzadella. En 1807 va casar amb José Sales, i en 1816 en José Pruñonosa. En el segon va casar amb dispensa i en ella podem llegir "[...] Rosa Casanova viuda por muerte de Josef Sales (a quien le quitaron la vida los franceses solo por tener un hermano gerrillero) [...] cuya dispensa imploran con las causas de tener la contrayente veinte y ocho años de edad; de que ha quedado sola con dos hijas la una de cinco años, y la otra de dos años) [...]". Estes dos xiquetes eren Raimunda i Josefa Sales. Amb el segon matrimoni van tindre almenys un fill anomenat Juan Pruñonosa.


A continuació s'inclouen dos xicotets arbres genealògics on es pot vore de forma esquemàtica la relació de fills i nets dels dos germans del Mas d’en Rieres, Bautista i Jacinto Sales Alcácer. En pròxims articles intentaré explicar qui eren els descendents d'alguns d'estos nets.


Esquema genealògic. (clic per a obrir la imatge ampliada en una altra pestanya)

Esquema genealògic. (clic per a obrir la imatge ampliada en una altra pestanya)

Arxius consultats:
AHPC.- Arxiu Històric Provincial de Castelló
AHDC.- Arxiu de la Diputació de Castelló
AHDT.- Arxiu Històric Diocesà de Tortosa
AMSM.- Arxiu Municipal de Sant Mateu
AMCV.- Arxiu Municipal de les Coves de Vinromà
APSA.- Arxiu Parroquial de la Salzadella
APTI.- Arxiu Parroquial de Tírig
APXE.- Arxiu Parroquial de Xert
Escriptura que me va deixar consultar Toni Miralles


Autor: Juanjo Sales
Si algú vol més dades o aclariments addicionals,
o vol aportar més informació, el meu correu electrònic és
juanjosales@gmail.com