(Notes històriques preparades per a l'Ajuntament de les Coves de Vinromà en febrer de 2016)
(publicat parcialment revista Tossal Gros n.205 any 2023)
Donació.-
El dia 12 de març de 2008, davant del notari Paula Breva Calatayud, l'ajuntament de les Coves de Vinromà va rebre una important donació, tant pel seu aspecte material com històric. Es tracta de la "Casa de les Senyoretes de don Miquel", situada al casc antic del nostre poble, va ser la casa pairal del cognom Moliner a les Coves. Els donants van ser José Antonio Dàvalos Montagut i Maria Carmen Sales Dàvalos, hereus i propietaris de la casa fins llavors.
Origen de la casa.-
Com moltes de les construccions antigues, és prou difícil determinar amb exactitud la seua data de construcció original, tot i això podem afirmar, pels seus elements constructius, que seria d'origen medieval. Fins i tot es pot endevinar veien les parets de l'estructura de la casa i el traçat de les muralles del poble, que aquesta creuava pel mig de la casa (vore foto 1).
Eugeni Díaz Manteca[1], en el seu llibre "Les Coves de Vinromà, una vila del Maestrat Històric", diu que l'estructura vella de la casa es remonta al segle XIV, i que un dels portals de la vila estaria situat junt a la casa.
També ens parla dels orígens de la casa Pasqual Boira Muñoz[2] en el seu article "Algunes notes sobre la família Moliner", publicat en el programa de festes de l'any 2010. Escriu que en 1322 el mestre de l'orde de Montesa, Berenguer d'Erill, va otorgar la concessió d'un solar per a bastir un molí d'oli, el qual afrontava amb el mur de la vila, a Raimon Monserrat. I ens diu que atesa la seua ubicació no és desgavellat pensar que aquest molí podria ser el de les Senyoretes. Damunt aquest antic molí medieval, es va alçar posteriorment el palau gòtic, remodelat més tard amb estil barroc.
Els Moliner.-
El cognom Monserrat segueix a les Coves fins al cens de 1510, on apareix Antoni Monserrat (en el posterior de 1519 ja no n'hi ha cap). La primera constància dels Moliner la tenim en el cens de 1603 transcrit per Josep Antoni Domingo[3], en el que apareixent Antoni Moliner i Francesc Moliner (per tant van aplegar a les Coves entre 1519 i 1603). Pasqual Boira, en el document abans esmentat, comenta com a probable que emparentaren en algun/a descendent dels Monserrat. Pocs anys després, en el cens de 1662, apareix ja com a únic cavaller de la vila Francesc Moliner, tal com diu Joan Ferreres Nos[4] en les XIV Jornades d'Estudi del Maestrat, celebrades a les Coves i Tírig en octubre de 2014.
Tornant als donants de la casa, direm que encara que ells directament no porten el cognom Moliner, si són descendents d'ells. En la foto familiar adjunta podem vore a: 1.- Carmen Montagut Moliner, mare dels 5 germans 2.- Carmen Dàvalos Montagut 3.- José Antonio Dàvalos Montagut 4.- Maria Cinta Dàvalos Montagut (Maruja) 5.- Concepción Dàvalos Montagut (Conxa) 6.- Teresa Dàvalos Montagut, i auela de 7.- Maria Carmen Sales Dàvalos (vore foto 2).
José Antonio i la seua neboda Maria Carmen (filla de Carmen) són els que van fer la donació, tal com hem indicat al principi. Teresa va morir prou jove. I les dos germanes fadrines Conxa i Maruja, són les que han conegut més els veïns de les Coves, ja que pasaven algunes temporades, especialment en estiu, a la casa de les Coves. Eren conegudes com les senyoretes. Per això el nom de la casa. Però i don Miquel ?
Segons l'arbre genealògic adjunt, confeccionat per Juanjo Sales[5] i publicat en el programa de festes de 2009, i per alguns documents conservats en la casa, sabem que Carmen Montagut Moliner va nàixer a les Coves entre els anys 1877 i 1880, filla de José Maria Montagut Villalta i de Maria Antonia Moliner López-Cuevas. I aquesta Antonia Moliner era filla de Miguel Moliner Brugada i de Teresa López-Cuevas Baguena. Aquest Miquel és l'últim dels barons de cognom Moliner de la casa (per això el nom de les Senyoretes de don Miquel). Va morir en 1884 i està enterrat al cementiri de les Coves. El seu gendre José Maria Montagut era natural de Madrid, on va nàixer perquè el seu pare era militar, però la seua família era de la zona de Tortosa i Mora d'Ebre.
Joaquin Moliner Bayarri, pare de Miguel, apareix com a testimoni en moltes escriptures notarials fetes entre els anys 1818 i 1830 a les Coves, cosa que ens fa pensar que es firmaven en la seua casa. En les escriptures sol indicar "Joaquin Moliner y Bayarri de estado noble"(vore foto 3).
Vicente Moliner Pastor i Maria Bayarri, pares de Joaquin, eren propietaris de varis molins fariners i terres al terme de les Coves. Els seus noms apareix grabats en pedra a la llinda del Molí de la Troneta l’any 1786. (vore foto 4).
Joaquin Moliner Pastor, germà de Vicente, va estudiar dret civil en la Universitat de València on es va graduar en 1780. Va ser elegit diputat per València en les eleccions a Corts del 6 de setembre de 1813. Conservador i reialista va ser un dels firmants en 1814 del "Manifest dels Perses", en el que aconsellaven al rei Fernando VII reinstaurar el règim absolutista i derogar la Constitució de 1812.
Durant els segles XVII i XVIII apareix la família Moliner covarxina en diversos contractes notarials, sobre tot relacionats en compra-venda i arrendament de terres i molins.
Menció especial mereix el metge Miquel Marcelí Boix Moliner, fill també d'aquesta casa, i titular del carrer que aquest poble li va dedicar. Potser el personatge més rellevant de la família. Va nàixer en 1646 (encara que en moltes biografies indica el 1636 com l'any del naixement) i els seus pares eren el metge Verthomeu Jordi Boix i Elena Juliana Moliner. En la web http://www.enciclopedia.cat podem llegir d'ell: "Miquel Boix i Moliner. Metge. les Coves de Vinromà, Plana Alta, 1636 - Madrid, 1722. Fou catedràtic de medicina a la Universitat d'Alcalá, fundador de l'Academia de Sevilla i metge honorari de cambra de Felip V. Publicà dos tractats mèdics, Hippocrates defendido (1711) i Hippocrates aclarado (1716), objecte de diverses controvèrsies per la nova orientació que donava a la cirurgia." En la casa hi ha una foto enmarcada de la portada del seu llibre (vore foto 5).
Mobiliari de la casa.-
La família va fer donació junt amb la casa d'un extens mobiliari, així com documentació, llibres antics, quadres pintats, també molí d'oli, restes d'una antiga premsa o giny, etc.
Cal destacar el llit, que segons la tradició oral, és el que va utilitzar el rei Felip II quan va dormir en aquesta casa. Hi ha diverses coses que podrien recolzar aquesta teoria. Sabem pel llibre de Henrique Cock, que en el viatge que el rei Felip II va fer en 1585 per Aragó, Catalunya i València, va dormir en una de les seues etapes a les Coves ("Detúvose S.M. por esto en esa villa hasta viérnes cuando derechamente vino posar á los Cobes, donde les estaba hecho aposento."). Com és normal, si va dormir al poble, deguere ser en una de les principals cases, i la dels Moliner ho era. Ademés en la casa es conserva un llit antic amb l'escut dels Moliner en el capsal, i la llegenda PHILIPVS DEI GRA REX. Pareix fet per a l'ocasió (vore foto 6). Aquest escut estava també, segons testimoni de J.A. Dàvalos, en pedra a la façana de la casa.
Moltes coses ens falten saber d'esta casa. Algunes les podem imaginar, altres caldrà fer lo possible per a esbrinar-les, i moltes no les sabrem mai. La realitat actual de la casa és que pertany al poble de les Coves de Vinromà, i que es tracta d'un patrimoni important de la nostra història.
NOTES:
[1] Eugeni Díaz i Manteca, historiador castellonenc, director de l'Arxiu de la Diputació de Castelló fins a l'any 2012.
[2] Pasqual Boira i Muñoz, historiador covarxí, professor de història del Centre d'Ensenyament Secundari "Alt Maestrat" d'Albocàsser.
[3] Josep Antoni Domingo i Borràs, historiador i cronista d'Algemesí des de 1969 fins a 2007.
[4] Joan Ferreres i Nos, historiador de Sant Jordi, professor de història a l'Institut Thos i Codina de Mataró.
[5] Juanjo Sales, aficionat a la genealogia covarxina, era regidor d'aquest ajuntament quan van fer la donació, i ha guiat les visites que s'han fet a la casa durant aquests anys. (jo mateix)
Autor: Juanjo Sales
Si algú vol més dades o aclariments addicionals,
o vol aportar més informació, el meu correu electrònic és
juanjosales@gmail.com∧